زبان بدن یا تن گفتار (به انگلیسی: Body Language) یکی از بخش های جذاب و مهم در آموزش اصول و فنون مذاکره محسوب میشود.با آموزش زبان بدن و یادگیری تکنیک های زبان بدن میکوشیم در هر نوع مذاکره یا ارتباط غیرکلامی، پیام خود را به شکلی دقیقتر و مناسبتر برای طرف مقابل ارسال کرده و نیز، پیامهای او را تا حد امکان به صورت دقیق دریافت و تفسیر کنیم.
تذکر: این درس، صرفاً به زبان بدن اختصاص یافته است.
لطفاً در صورتی که قصد دارید علاوه بر زبان بدن، نقشه راه کامل یادگیری مهارت مذاکره را ببینید، به اینجا مراجعه کنید.
از سوی دیگر، طرف مقابل هم با زبان بدن و علائم غیرکلامی خود، خواسته یا ناخواسته، پیامهایی را برای ما ارسال میکند.
اهمیت زبان بدن در مذاکره از آنجا ریشه میگیرد که ما انسانها، عموماً هنگام مشاهده تناقض بین زبان بدن و گفتار طرف مقابل، ترجیح میدهیم به زبان بدن او اعتماد کنیم.
شاید از این روست که تعبیر تن گفتار برای زبان بدن به کار میرود.
زبان بدن و ارتباط غیرکلامی یکی از بخشهای مهم در همه مذاکره ها محسوب میشوند.
ما با حالات بدنی خود، محل قرار گرفتن دستها و پاهایمان، ژست ها، تماس چشمی، لبخند زدن، پلک زدن، گزیدن لبها، تماس دستها با صورت، نگاه کردن به سمت پایین یا بالا یا اطراف، تکان دادن سر و گارد باز و بسته خود، پیامهای مختلفی را به طرف مقابل ارسال میکنیم.
آموزش زبان بدن و به صورت کلیتر آموزش ارتباط غیرکلامی عموماً با بیدقتی، همراه بوده است.
نکات و تکنیکهای ارزشمند زیادی که میتوانند برای یادگیری زبان بدن و تحلیل زبان بدن و استفاده از زبان بدن در مذاکره مفید باشند، به دلیل پیچیده بودن یا مشروط بودن، از کلاسها و دوره های آموزشی زبان بدن حذف شدهاند.
از سوی دیگر، توصیهها و راهکارهای متعددی، به عنوان تکنیک های زبان بدن در مذاکره به دلیل ساده و جذاب بودن (حتی با وجود نادرست بودن) مورد توجه و تاکید جدی قرار گرفتهاند.
در اینجا میکوشیم زبان بدن در مذاکره را با توجه به این ملاحظات، به شکلی علمی و در عین حال کاربردی یاد بگیریم.
پنج C در زبان بدن
در درس دوم، به پنج C در زبان بدن اشاره کردهایم که شامل Context و Culture و Congruence و Clusters و Consistency میشود.
هر یک از این C ها و اهمیت آنها در زبان بدن به تفصیل مورد بحث قرار گرفتهاند.
البته C اول یعنی Context یا شرایط محیطی، در درس اول زبان بدن به صورت مستقل و مشروح مورد توجه قرار گرفته و درسهای دیگری هم در مورد آن در متمم ارائه شده است.
نکات کلیدی در زبان بدن
در مجموعه درسهای مربوط به زبان بدن، دو درس داریم که در آنها برخی نکات کلیدی مهم در زبان بدن را مطرح کردهایم و پیشنهاد ما این است که قبل از سایر درسها، حتماً این دو درس را مطالعه کنید.
در درس اول به این مسئله اشاره کردهایم که زبان بدن صرفاً بخش کوچکی از ارتباطات غیرکلامی است و اگر میخواهیم در مذاکره موفق باشیم، باید به سایر جنبههای ارتباط و رفتارهای غیرکلامی هم توجه داشته باشیم.
تفاوت زبان بدن زنان و مردان
بحث تفاوت زبان بدن زنان و مردان هم از موضوعات مهم، جذاب و جنجالی در مذاکره محسوب میشود.
بخش قابل توجهی از آنچه در مورد تفاوت زبان بدن زنان و زبان بدن مردان مطرح میشود، بیش از آنکه بر مبنای مطالعات علمی و مستدل باشد، بر تجربیات فردی مذاکره کنندگان و آموزش دهندگان استوار است.
مطالعه بحث تفاوت زبان بدن زنان و مردان را میتوانید از درسهای زیر آغاز کنید:
سه گرایش در زبان بدن
زبان بدن را هم میتوان مانند هر رشته علمی دیگری، به شاخه ها و گرایشهای مختلفی تقسیم کرد.
سه گرایش اصلی در آموزش زبان بدن وجود دارد که برای تبدیل شدن به یک مذاکره کننده حرفه ای، باید بکوشیم در هر سه توانمند شویم. اگر چه در عمل هر یک از ما، معمولاً به یک حوزه علاقه و تمایل بیشتر داریم.
این سه گرایش اصلی در زبان بدن، رمزگذاری و ارسال پیامهای غیرکلامی، رمزگشایی پیامهای غیرکلامی و در نهایت مدیریت پیامهای غیرکلامی هستند که آنها را در درس زیر بررسی کردهایم:
ارتباط چشمی و زبان چشم ها
میگویند چشم قسمتی از مغز است که با استخوان پوشیده نشده است.
این استعاره، چندان هم از واقعیت دور نیست. ما بخش عمدهای از پیامهای غیرکلامی را از طریق چشمها ارسال و دریافت میکنیم.
به همین علت، بخش مهمی از آموزش زبان بدن و علائم چهره، به آموزش زبان چشمها و ارتباط چشمی اختصاص مییابد:
علائم چهره در مذاکره
در میان حالات بدنی که در زبان بدن مورد بحث قرار میگیرد، چهره و علائم چهره از جایگاه مهمی برخوردار است.
خصوصاً اینکه جزو معدود بخشهایی از زبان بدن است که تقریباً تمام تحقیقات روز دنیا تایید میکنند که جنبهی فرهنگی و تربیتی کمتری دارد و بخش زیادی از علائم چهره، توسط غریزه شکل میگیرد.
علائم چهره در مذاکره را میتوان از پلک زدن و گزیدن لبها تا منقبض شدن ماهیچه های بالای چشم و انقباض مردمکها، مورد توجه قرار داد.
یک تصور اشتباه در زبان بدن و تحلیل رفتارهای غیرکلامی این است که: کسی که زبان بدن را میداند و میشناسد میتواند انسان دروغگو را به سادگی از انسان راستگو تشخیص دهد.
جو ناوارو که از کارمندان سابق FBI بوده در مقالهای در Psychology Today توضیح میدهد که از حدود دهه هفتاد بود که برخی از کسانی که خود را متخصص زبان بدن میدانستند این ادعا را مطرح کردند که میتوانند دروغگو را از راستگو به سادگی تشخیص دهند.
در سال ۱۹۸۵ پل اکمن توانایی تشخیص دروغ بر اساس زبان بدن را بررسی کرد و مورد مطالعه قرار داد و در نهایت اعلام کرد که تعداد کمی از ما انسانها، میتوانند دروغگو را با شانسی بیشتر از پنجاه درصد از روی علائم چهره و زبان بدن تشخیص دهند. به عبارتی با سکه انداختن هم، تقریباً در حد دقت یک انسان میتوان دروغگو را از راستگو تشخیص داد!
البته همه جا در مورد نشانههای دروغ صحبت میشود. اما به خاطر داشته باشیم که آنچه ما به عنوان نشانههای دروغ میشناسیم، نشانههای مواجههی بدن با شرایط استرس و گاه با شرایط ترس هستند.
ماجرای دست به سینه بودن و گارد دفاعی در زبان بدن
گومن در مقاله خود در فوربس توضیح میدهد که به تجربه دیده است که مخاطبانی که در ردیف اول یک سمینار حضور دارند، دست به سینه مینشینند. حتی نشستن روی یک صندلی که دستههای کناری ندارد یا اگر هم دارد، برای قرار گرفتن دست مناسب و ارگونومیک طراحی نشده، میتواند باعث شود که فرد، برای استراحت دادن به دستان خود، دست به سینه بنشیند.
گاهی هم انسانها هنگامی که احساس میکنند دمای اتاق به صورت ناگهانی کاهش یافته یا اینکه میخواهند روی موضوعی خیلی خوب تمرکز کنند دست به سینه مینشینند.
علاوه بر نکات فوق که گومن مطرح میکند، ما به عنوان یک ایرانی، به خاطر داریم که در مدرسه، به ما آموختهاند که در مقابل مدیر و ناظم برای احترام، دست به سینه بنشینیم و ناخودآگاه، احترام از سر موقعیت را هنوز هم گاهی با همان رفتاری که در کودکی آموختهایم نشان میدهیم.
اما به خاطر داشته باشیم که آموزشهای نادرست در حوزه زبان بدن باعث شده که دیگران در مورد دست به سینه نشستن شما، قضاوت نادرستی داشته باشند. اگر کسی روبروی شما دست به سینه نشست، این حرکت را به هیچ معنای خاصی تفسیر نکنید. اما به خاطر داشته باشید که ترجیحاً دست به سینه ننشینید. چون طرف مقابل ممکن است مانند شما به صورت درست و حرفهای با زبان بدن آشنا نباشد!
اگر بخواهیم ارتباطات غیرکلامی و پیامهای غیرکلامی و رفتارهای غیرکلامی در مذاکره را به خوبی و به صورت عمیق درک کنیم، باید به خاطر داشته باشیم که همه چیز در زبان بدن و علائم چهره خلاصه نمیشود.
گاهی اوقات شدت نور محیط و رنگ دیوارها و حتی جنس روکش صندلی هم، بخشی از محیط تاثیرگذار بر مذاکره محسوب میشوند و پیامهایی غیرکلامی را با خود حمل میکنند.
به همین علت، متمم بحث روانشناسی محیط و پیامهای غیرکلامی مربوط به آن را در قالب مجموعهای از دروس تخصصی ارائه میکند.
مجموعه درسهای روانشناسی رنگها
اگر در حال حاضر به هر دلیل فرصت ندارید مجموعه درسهای مربوط به روانشناسی محیطی را به شکل عمیق مطالعه کنید و صرفاً به زبان بدن و علائم غیرکلامی در مذاکره توجه دارید، تاکید ما بر این است که حداقل برای شناخت رنگها و روانشناسی رنگها وقت بگذارید.
گاهی اوقات، رنگ یک لباس یا کارت ویزیت یا پوشهای که برای ارسال مدارک انتخاب میکنید، یک المان مهم از مذاکره شماست و شناخت پیامهای غیرکلامی رنگها میتواند در این زمینه بسیار مفید باشد:
مجموعه درسهای روانشناسی محیطی
ما مجموعه درسهای روانشناسی محیطی را بسیار فراتر از بحث زبان بدن در مذاکره و ارتباط غیرکلامی در مذاکره مورد توجه قرار دادهایم.
حتی بحثهایی مثل ارگونومی، یا تاثیر نور بر احساسات و هیجانات و توان شناختی ذهن انسان و یا اثر شکسته بودن یک پنجره بر رفتار انسانها را هم مورد بررسی قرار دادهایم.
اگر علاقمند هستید که روانشناسی محیطی را به شکلی عمیق که شامل مذاکره و فضای فراتر از مذاکره است، بیاموزید، پیشنهاد میکنیم مجموعه درسهای روانشناسی محیطی را مطالعه کنید:
اگر تمایل دارید به جای کتاب زبان آلن پیز و باربارا پیز و سایر کتابهای تجاری مشابه، مراجع و منابعی رسمی و علمی برای یادگیری زبان بدن و پیامهای غیرکلامی را مطالعه کنید، ما فهرستی از کتابهای زبان بدن و ارتباط غیرکلامی را برای شما تنظیم کردهایم:
در صورتی که علاقمند هستید برخی از مقالات زبان بدن و ارتباط غیرکلامی را به زبان انگلیسی مشاهده نموده و از آنها برای کار تحقیقاتی یا مطالعه بیشتر در زمینه درسهای زبان بدن متمم استفاده کنید، احتمالاً فهرست زیر میتواند به شما کمک کند: